Sketch Design Stúdió

Home Staging

Mielőtt belevágnánk a közepébe és felvázolnám miért rejlik óriási érték a home staging – ben, tisztázzuk mit is jelent. A home staging, az ingatlan értékesítésre való felkészítését jelenti. Ez pedig nem csupán abból áll, hogy mire megérkezik a vevő, a fehér falunkhoz a színben legjobban passzoló kis asztalt teszem, hogy kelendőbb legyen a lakás. Tévedés, ha valaki abban a hitben ringatja magát, hogy jó lesz, a majd én megoldom ezt, mert jó érzékem van a szép dolgokhoz taktika. Egy olyan belsőépítész vagy lakberendező, aki a kezdetektől alkalmazza a home staging módszert az eladni kívánt ingatlanon, a következőt éri el: harmad annyi idő alatt tudja eladni a tulajdonos az adott ingatlant, mint azt home staging nélkül tudná megtenni, illetve minimum 10 % – al magasabb áron, de ez akár elmehet 30 % – ig is, természetesen ez függ az ingatlan adottságaitól. Mindezt 2-5 % befektetéssel. A matematikában az a szép, hogy most mindenki belegondolt abba, hogy körülbelül ennyit ér a lakásom, ráköltöm mondjuk az értéke 3 % – át és végül akár 30 % lesz a jutalmam bevételi oldalon. Hogyan lehetséges ez? Merül fel a kérdés.Engedje meg, hogy ezt elmagyarázzam, illetve megemlítsek néhány terhet, amit le fogok venni a válláról ingatlana eladása előtt.

 

Először is felkészítem lelkileg, hogy bizony az a helyzet, hogy van egy erőteljes cél. El akarjuk adni az adott ingatlant a legrövidebb időn belül a legmagasabb áron. Mit kell ehhez megtenni? Meg kell értenünk, hogy a lakás bármenyire is a mi boldogságunkat szolgálta eddig, most már a leendő vevőnek az érdeklődését kell, hogy felkeltse. Ehhez kell kialakítani mindent, amit csak lehet. Na de ki lesz a vevő? Nyugalom, ezt sem Önnek kell tudnia. Megnézzük ki lehet a célközönség, hiszen ha a lakás egyik helyisége egy kislánynak lett kialakítva minden egyes részletében, azonban a vevőkör várhatóan középkorú jómódú férfiakból tevődik majd ki, bajban lesz a tulajdonos, ha arra gondolunk hogyan győzze meg arról leendő vevőjét, hogy márpedig ez a szoba tökéletes dolgozó szobának is. Hiszen ha a helyiségbe éppen egy remek dolgozó szobát képzel el a vevő, akkor nehezen lesz meggyőzhető egy óriási plüss pónival, ami eltakarja a teret és nem látja ezáltal, hogyan szolgálja majd a kényelmét ez a kis kuckó, miközben feszített munkatempó mellett erre van a legnagyobb szüksége. Home Staging módszert alkalmazó szakemberként azt tudom Önnek javasolni, keressen fel minél előbb, hogy felmérjem, mennyit érdemes költenie lakása eladásra való felkészítésére, mert nagyobb értékű ingatlan esetében sem érdemes 1.000.000 Ft-nál többet invesztálni, ugyanis nem fog megtérülni. Viszont érdemes tisztában lennie azzal, hogy végül mennyi az annyi és ez mit fog jelenteni bevételi oldalon. Számtalan tennivaló lesz, amit hirtelen meg kell oldani, hogy vonzóvá tegyük ingatlanát. Szerintem a leírtak alapján látható, nem is lesz olyan egyszerű.

 

Végeredményképpen arra lehet számítani, hogy rá fogunk csodálkozni arra, hogyan lehetett ennyi idő alatt és jóval ár felett eladni a lakást. A következő feladatunk már csak annak megbeszélése lesz, hogy a megvásárolandó lakás ügyében miben tudok majd segíteni. J

Facebook
Google+